STON – U okviru ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige u Mjesnoj knjižnici Ston, 14. studenog predstavljena je nova knjiga Stipe Božića K2- trijumf i tragedija uz mutimedijalnu prezentaciju. Stipe Božić naš je najuspješniji i jedan od najboljih svjetskih alpinista. Popeo se na najviše vrhove svih kontinenata i na tri najviša vrha na svijetu. Osim alpinizma Božić se bavi pisanjem putopisa, fotografijom i snimanjem dokumentarnih filmova. U Stonu smo se prisjetili izvrsnog dokumentarca kojeg je Božić snimio o stonskim zidinama propješačivši ih u cijeloj dužini u vrijeme kada zidine nisu bile prohodne za posjetitelje. Tim dokumentarnim filmom zasigurno je ukazao na potrebu što hitnije zaštite i obnove ovog jedinstvenog fortifikacijskog sklopa kao dijela naše kulturne i svjetske baštine.

“Knjiga K2 dug je uspomenama na uspon na “Divlju planinu” i uspjesima koje smo tamo postigli” rekao je Božić na predstavljanju. Vrh K2 u sjevernom Pakistanu visine 8611 metara smatran je najopasnijim od svih “osamtisućnjaka”, puno težim za uspon od samog Everesta, i kako je kazao autor K2 je vjerojatno najviše utjecao na njegov životni put. Ova dramatična i potresna priča o sportskom uspjehu koji se na kraju pretvorio u grčevitu borbu za preživljavanje i tragediju privukao je veliki broj zainteresiranih mještana Stona i okolice, a nova knjiga prodana je do zadnjeg broja po promotivnim cijenama.
A kako je na kraju istaknuo autor Božić, upravo priča koja je iz svega toga nastala najdragocjenije je i ničim usporedivo bogatstvo.

DSC_0140 DSC_0147DSC_0004