Pelješac – Predsjednik Sabora Republike Hrvatske, g. Božo Petrov prihvatio je pokroviteljstvo nad obilježavanjem  11. manifestacije Dana otvorenih vrata peljeških podruma.

Pelješki vinari tradicionalno otvaraju vrata svojih podruma kako bi ugostili brojne vinoljupce iz cijele Hrvatske. Ovo je po prvi put da je manifestacija prepoznata i na najvišem nivou Hrvatske, tako da se ove godine očekuje dolazak najviših dužnosnika Vlade i Hrvatskog sabora.

Plavac mali pravi je dragulj među našim autohtonim sortama! Dragulj kojeg treba ustrajno i temeljito brusiti, na kojem nas očekuje još puno, puno rada, da bi njegov sjaj bio trajan i da bi postao trajna mjera vrijednosti i realna slika stanja vinogradarstva i vinarstva Dalmacije u najširem smislu.

Ne treba bježati niti skrivati i mane ove sorte, nedostatke koji leže u njegovim biološkim karakteristikama, ali baš zato trebamo ustrajati u unapređenju znanja i vještina kako u vinogradarskoj, još i više u vinarskoj proizvodnji, gdje se moraju jasno definirati razlike u karekteru i stilovima vina Plavca malog, ovisno o položajima na kojima su smješteni vinogradi. Sve to u konačnici treba na jednostavan i prihvatljiv način približiti potrošačima, konzumentima i uživaocima u vinu, kako bi njihova percepcija bila u potpunosti ispravna i kako bi u potpunosti razumjeli i prihvatili iznimno veliku širinu varijacija na temu stilova i razine opće kakvoće vina stvorenog iz Plavca malog.

Drugim riječima, Plavac mali može dati i daje različite kategorije vina, pa se u svakom pogledu i smislu uvijek nađe za svakoga ponešto… i zato prijavite se i dođite na jedanaestu manifestaciju, obiđite vinske podrume i kušajte jedinstveni okus Plavca malog.

Dobro došli i živjeli!