Pelješac – Ovogodišnja predizborna kampanja na Pelješcu protiče u tišini, bez borbe plakatima i letcima kao u drugim djelovima Dubrovačko neretvanske županije. Da li je to znak da su bivši i sadašnji dužnosnici koji su još na funkcijama svjesni da su premalo učinili na ovom području zanemarivši ga, kao da ne vide brojne probleme koji se godinama nagomilavaju.

Puno se pričalo o strateškom putu i pomoći vinskom sektoru ali osim priče  nije postojala politička volja da se to i ostvari. Županijska vina po predizbornim obećanjima trebala su se  plasirati kroz hrvatska veleposlanstva, zajedničku vinoteku, diplomatsku pomoć u plasiranju diljem Europe i trećih zemalja ali obećanja su ostala obećanja…

Svjesni su toga i županijski političari, pa su u ovogodišnjoj kampanji izostala  obećanja da će pomoći pelješkom težaku i vinskom sektoru koji zahvaćen sveukupnom krizom sve više propada i bori se za goli opstanak. Dok političari obilaze Pelješac, pelješki težak se pita kako opstati na svom gospodarstvu i gdje prodati svoj cjelogodišnji trud kad vinarije propadaju, neke idu u stečaj a druge su u izuzetno teškoj situaciji.

Neshvatljivo je da Pelješac svih ovih godina u cijeloj političkoj utrci  za mjesto župana, dožupana, pročelnika, saborskog zastupnika ili bilo koju nižu funkciju nije mogao iznjedriti kvalitetnog političara koji bi predstavljao Pelješac. Pelješac je politički  nemoćan i dok druga područja napreduju na  Pelješcu će za koju godinu ostati samo stariji pelješčani koji s velikom ljubavlju čuvaju svoja ognjišta, a tko misli o mladima…

Bilo je tu saborskih zastupnika iz ostalih dijelova županije koji su  prolazili u svojim mandatima preko Pelješaca ali nisu se zaustavljali i slušali vapaje poljoprivrednika, vinara, mladih koji žele ostati na ognjištima  da nastave tradiciju svojih predaka.

U ovoj tihoj kampanji neke političke stranke odlučile su se na predizborne skupove u dvoranama, restoranima a neke druge kao predstavnici HNS-a, Mosta i drugih obilaze pelješčane, razgovaraju sa njima slušajući njihove probleme.

Jedini županijski političar koji je za svog kratkog saborskog  mandata dolazio na Pelješac, i pokušao iznaći rješenje za dugogodišnju krizu u vinsko-turističkom sektoru je Maro Kristić koga smo zatekli  u svom predizbornom obilasku  Pelješca.

“Radeći u županiji kao pročelnik za turizam susretao sam se sa svim županijskim vinarima i upoznat sam sa svim njihovim poteškoćama u plasmanu vina, potrebnoj modernizaciji proizvodnje, edukaciji proizvođača i potrošača, potrebnom udruživanju zbog zajedničke promocije. Pomagao sam koliko sam mogao, ali za dugogodišnju krizu potrebna je velika politička volja kako bi se svi političari ujedinili i napokon iznašli rješenje o zaštiti najvećeg blaga koje ima Dubrovačko neretvanska županija, a to je  Plavac mali.

Udruživanje proizvođača vina, modernizacija proizvodnje, veća kontrola vina iz uvoza, brendiranje i promocija domaćih vina, neke su od mjera koje treba provesti kako bi se zaustavili negativni trendovi u vinarstvu.

Trendovi nisu dobri, 2015. godinu završili smo s negativnom bilancom od 16,6 milijuna eura, odnosno uvezeno je vina za 29 milijuna eura, a izvezeno za 12,4 milijuna eura, alarmantna je situacija i potrebno je više raditi na promociji vina, da li ćemo to uspjeti ostaje da se vidi u narednom periodu”, inicijativa i dobra volja  krenuli su neretvansko-pelješko-korčulanskim mostom, istaknuo je Maro i nastavio svoj predizborni put.

dsc_7689 dsc_7729 dsc_7734 dsc_7743