PELJEŠAC

Pelješac je najduži dalmatinski poluotok, vrlo razveden, najvećim dijelom šumovit, s obalom punom plaža, grebena, uvala i fjordova. Pelješac je bio naseljen u pradavnim vremenima Ilirima, Grcima, Rimljanima i od 7. st. Slavenima, Hrvatima. Stari povjesničari ga spominju kao Rathaneus Kersones, Rt risova. Sa stoljetnom pomorskom tradicijom Pelješac je poluotok pomoraca i kapetana, poznatih po svojoj vještini i neustrašivosti na morskoj pučini. Od davnine je poznat i po svojim vinogradima, pa su njegova sortna vina “Dingač” i “Postup” danas poznata u čitavom svijetu. Sa svojim slikovitim mjestima s jedne i s druge strane obale u zelenilu maslina, borova i makije predstavljaju poseban doživljaj. Preko čitavog poluotoka vodi asfaltna cesta koja povezuje sva naselja. Jedan krak ceste odvaja se prema Trpnju, odakle vozi svakodnevno nekoliko puta trajekt prema Pločama i obratno. Drugi krak dolazi do Orebića i trajekt pozvezuje Pelješac s otokom Korčulom.

 

OREBIĆ

_DSC1206

Orebić je najveće mjesto na polutoku Pelješcu, smješteno ispod brda Sv. Ilija, na zapadnome dijelu poluotoka, preko puta grada Korčule s kojim je odlično povezano redovitim trajektnim linijama.Do njega se može doći morskim (trajektom iz grada Korčule) i kopnenim putem (cestom koja preko Stonma ide cijelim poluotokom Pelješcem). Ime grada potiče od prezimena pomorske obitelji Orebić, koja je krajem XV. stoljeća u utvrđenoj jezgri naselja sagradila kaštel.

Orebić i okolica broje oko 2.500 stalnih stanovnika, a broj višestruko naraste za vrijeme turističke sezone. Lokalno stanovništvo se pretežito bavi turizmom i poljoprivredom, a posebno valja naglasiti da se na području općine Orebić nalaze dva najpoznatija i najbolja lokaliteta za uzgoj najkvalitetnije hrvatske sorte grožđa, Plavac Mali – Dingač i Postup. Također valja naglasiti, da je nedavno dokazano da je Plavac Mali jedan od roditelja popularne sorte kalifornijeske sorte Zinfandel.

Kroz povijest, Orebić je pripadao Dubrovačkoj Republici, i kao njeno najzapadnija naselje postao je poznat kao mjesto pomoraca i kapetana, što je danas vidljivo na svakom koraku ovog čarobno lijepog mjesta. Duga je tradicija civilizacije na području mjesta Orebića, koje je današnje ime dobilo krajem 16. stoljeća, kada se na to područje počinju doseljavati trgovačke i pomorske obitelji Dubrovačke republike., da bi tijekom 17. Stoljeća Orebić postao najvažnije središte dubrovačke trgovačke mornarice. Padom Dubrovačke republike, pomorska tradicija Orebića ne nestaje, već upravo suprotno dobiva novi zamašnjak u razvoju i osnivanju „Pelješkog pomorskog društva“ (1865.), dioničko društvo za gradnju i ekspolataciju brodova duge plovidbe. Važnu ulogu Orebića potvrđuje i otvaranje brodogradilišta 1875. Godine, kojemu je prisustvovao i sam car Franjo Josip.
Kuće sagrađene uz sjevernu obalnu cestu daju gradu Orebiću urbani identitet i sa svojim perivojima čine slikoviti perivojni pojas. Orebić je danas uglavnom turističko mjesto, a rijetki su još pomorci ili zemljoradnici. Mnoge od starih kapetanskih kuća su u zadnjim desetljećima preuređene za turističke svrhe i izgubile su svoj prvotni izgled. U Orebiću se nalazi i Pomorski muzej, koji obiljem eksponata podsjeća ma slavne dane kada su jedrenjaci iz Orebića plovili svim svjetskim morima. Visoko iznad Orebića, nalazi se staro groblje, crkva iz XV. stoljeća, i franjevački samostan koji je izgrađen uz crkvu. S uzvisine na kojoj je smještena crkva i samostan pruža se prekrasan pogled na Pelješac, Korčulu i obližnje manje otoke.

Danas se stanovnici uglavnom bave turizmom i od svoga grada napravili su popularnu destinaciju koja većini turista pruža sve što im treba. Od tržnice, trajektne luke, hotela, kampova, zabavnih i sportskih sadržaja, banke, ATM, brojnih kuća za odmor, restorana i malih konoba – sve to možete pronaći u ovome lijepome mjestu, moderno uređenom i ograniziranom, ali isto tako bogatom brojnim povijesnim i kulturnim sadržajima. Lijepe šljunčane plaže protežu se duž obala grada, sa brojnim otočižim u prekrasnom arhipelagu Korčulanskog kanala. Pozivamo Vas da posjetite ovo lijepo mjesto i otkrijete još jedan lijepi i bogati kutak sunčane Dalmacije.

 

JANJINA

JANJINA_03

Naselje u unutrašnjosti poluotoka Pelješca, smještena na najužem dijelu Poluotoka tako da je udaljena od obje obale svega 2 km. U svojoj pršlosti Janjina predstavlja kako kulturni, tako i gospodarskki centar Pelješca (čak je i nazivana Malim Parizom). Gospodarsku osnovu Mjesta čine vinogradarstvo, poljodjelstvo i maslinarstvo, pa je Janjina odredište prvenstveno namjenjeno gostima koji žele upoznati autentičan način života i lokalne običaje.

STON

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Po svom privrednom i strategijskom značenju Ston je bio nakon Dubrovnika najvažnije mjesto Dubrovačke Republike. To potvrduju i monumentalne zidine, izgradene u 14- i 15. st. duge više od 5 km, visoke 5-10 m, utvrđene sa četrdesetak kula i bastiona. Kad je Republika u 14. st. kupila poluotok Pelješac i područje Dubrovačkog primorja od Stona do Orašca, počela je odmah s izgradnjom Malog i Velikog Stona, jednoga na jednom, a drugoga na drugom dijelu obale. Oba gradića građena su prema regulacijskom planu Republike i utvrđena zajedničkim zidinama, koje idu od jednog do drugoga kanala, što je bilo od izvanredne strateške važnosti za obranu Pelješca i čitavog zapadnog dijela Republike. Stonske zidine su rijetkost arhitekture na našoj obali pa i u Europi. Ston puni su gotičko-renesansnih građevina iz vremena Re¬publike i izvanredno zanimljivi za posjetitelje. Ljepotom se ističu palače Sorkočević, te palača Bordić (16. St.), u kojoj je muzej s lapidarijem s fragmentima srednjovjekovne plastike s područja Stona i Pelješca. Knežev dvor u renesansnom stilu, gotička palaca uredskih prostorija Republike, gotičko-renesansna palača stonskih biskupa, katedrala sv. Vlaha, patrona Republike i dr. Tu su i mnogi spomenici crkvene umjetnosti: Franjevački samostan s gotičkim klaustrom, kasnoromanička crkva sv. Nikole (14. st.) ima mnogo zavjetnih darova, najviše iz zlatarskih radionica Dubrovnika, lijepa crkva Navještenja (15. st.), crkvica sv. Mihajla iz 12. stoljeća s freskama. U dnu Stonskog kanala nalaze se velika prirodna solila, u kojima se stoljećima proizvodila morska sol – toliko dragocjen monopolni proizvod Dubrovačke Republike, s kojim je trgovala po čitavom Balkanu, punila svoje kase, a u pojedinim povi-jesnim trenucima povoljnim za Republiku i iznuđivala određene povlaštene političke i trgovačke koncesije povezane s prodajom soli. U kanalu Malog Stona, u Bistrini, poznata su uzgajališta kamenica. Tu je i lijepi otočić nazvan “Otok života”. Nedaleko Stona je prekrasna uvala Prapratno sa stoljetnim maslinicima, mediteranskom makijom i čistom pješčanom plažom, pokraj koje je jedan od najljepših autokampova na ovom području.

Trpanj

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Trpanj je naselje i luka na sjevernoj obali poluotoka Pelješca, 11 km sjeveroistočno od Orebića. Danas je to veoma poznato ljetovalište, a u antičko doba je bio važna luka. Mjesto se razvilo u blizini rimske vile čije dijelove mozaika i zidova nalazimo na starom groblju. Na brdu iznad luke ruševine su srednjovjekovne tvrđave. Usred naselja je crkva Gospe od Karmena u kojoj se na glavnom renesansnom oltaru nalazi grb obitelji Gundulić. Nova župna crkva građena je u neoromaničkom stilu.

Trpanj karakterizira blaga klima kao i cijelo ovo područje. U i naokolo Trpnja se nalaze predivne plaže, od kojih su neke pješčane, stjenovite, šljunčane ili betonske. Obližnja borova šuma daje tu posebnu aromu morskom zraku te potreban hlad za zaštitu od sunca.Obitelji ovdje posebno uživaju zbog sadržaja za djecu kao što je vrlo plitko more na plaži Luka te igrališta u parku gradskog centra.

Trpanj vas može ugostiti na raznovrsne načine, kao što su hoteli, pansioni, apartmani… Kvalitetna je i gastronomska ponuda domaće hrane (riba i vino). U ponudi vam je sport i rekreacija a nedirnuta priroda otočne unutrašnjosti poznata je po kvalitetnim vinima koje privlači brojne stalne goste.