Župan Nikola Dobroslavić u Stonu je održao sastanak Savjeta za razvoj vinogradarstva i vinarstva Dubrovačko – neretvanske županije.

Procijenjena  berba 2014.  u prosjeku je 70% lošija od prosječnih berbi. Šteta u vinogradima posljedica je loših vremenskih uvjeta koji su pogodovali razvoju bolesti vinove loze i lošijoj kvaliteti grožđa.

Uz članove Savjeta sastanku su nazočile i pomoćnica ministra poljoprivrede Zvjezdana Blažić, direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu  industriju i šumarstvo pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Božica Marković, predsjednica Gospodarske komore Dubrovnik Terezina Orlić te načelnik općine Ston Vedran Antunica.

Na sastanku se razgovaralo o procjeni berbe 2014. u Dubrovačko – neretvanskoj županiji, mogućnostima financiranja u sektoru vinogradarstva i vinarstva, planu aktivnosti udruženja vinara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, koja se na veliku žalost vinara nije baš pokazala djelotvorno na području Dubrovačko-neretvanske županije u protekloj godini postojanja.

Župan je istaknuo da će Županija sa svojim službama, koliko je u mogućnosti, pomoći vinogradarima i vinarima koji su pretrpjeli štete te pokušati ostvariti uvijete za proglašenje elementarne nepogode.